Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-03-2018
Pyszne azjatyckie danie - klopsiki w lepkim sosie teryiaki podane z ryżem jaśminowym i rześką sałatką z ogórka. To danie Was zachwyci!
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 352
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1349
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25297
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 352
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1349
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25297
Składniki
iekarnik rozgrzać do 180 stopni. Składniki na klopsiki przełożyć do miski i dobrze wymieszać ( najlepiej ręką). Uformować małe kulki. Klopsiki wyłożyć na blachę do pieczenia pokrytą folią lub papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika . Piec ok 30 minut aż się zarumienią ( w połowie pieczenia można przewrócić). Ugotować ryż i zrobić sałatkę z ogórka ( przepis poniżej).
Sałatka z ogórka: pokroić ogórki na plasterki. Pozostałe skłądniki zmieszać i zalać nimi ogórki - odstawić do lodówki.
Przygotować sos teryiaki: Wymieszać w garnku sos sojowy, wodę cukier, ocet winny i olej sezamowy- wstawić na mały ogień i gotować kilka minut. W miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z odrobiną wody i dodać do sosu – energicznie zamieszać i gotować 2-3 minuty aż całość zgęstnieje, na końcu dodać ziarna sezamu. Do przygotowanego sosu dodać upieczone klopsiki i obtoczyć je sosem. Podawać z ryżem jaśminowym, posypane szczypiorkiem i sałatką z ogórka.