Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z amura w sosie

Klopsiki z amura w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 907 Ocena: 18353

Dodano:

Odsłon: 362

W sosie pomidorowym. Idealne danie dla tych, którzy uwielbiają ryby ale nie radzą sobie z ośćmi.

Składniki

  • amur 0,5 kg
  • Cebula mała
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cukinia kawałek lub marchew
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki na każde 500 ml masy
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • sos:
  • Sos pomidorowy 500 ml
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki opcjonalnie do zagęszczenia
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klopsiki z amura w sosie

Przygotowanie

  1. Kupiłam sporego amura, jego mięso jest bardzo smaczne.
    Rybę trzeba oczyścić i oskrobać z łusek. Rybę można podzielić na filety i lekko ugotować w osolonej wodzie.- 15 minut. Woda się przyda do sosu.

  2. Prawie ugotowane mięso łatwo obrać z ości.

  3. Mięso z ryby trzeba zmalaksować lub bardzo rozdrobnić widelcem. Do smaku można dodać typowe dodatki do mięsa mielonego.
    Startą na drobnym oczku cebulę, czosnek, kawałek cukinii dla wilgotności. Jeszcze sól, pieprz, miałam suszony koperek. jajo i bułka tarta.
    Masę trzeba wyrobić i najlepiej odstawić do stężenia.

  4. Uformowane klopsiki obtacza się w mące- jeśli mają być gotowane w sosie. A w bułce tartej jeśli mają występować solo.
    Klopsiki się obsmaża na rumiano. podlewa bulionem z gotowania ryby i sosem pomidorowym. Po 10 minutach sos się jeszcze doprawia pieprzem i solą - jeśli trzeba.
    Sos sam zgęstniał, więc nie musiałam go zagęszczać.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń