Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z kaszą jaglaną

Klopsiki z kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3793

Dodano:

Odsłon: 6308

Kruche i soczyste klopsiki, otulone pysznym kremowym sosem.

Składniki

  • mięso mielone z indyka- 50 dag
  • kasza jaglana- 1/2 szklanki
  • Jajko
  • cytryna- 1 szt.
  • cebula- 2 szt.
  • czosnek- 3 ząbki
  • kmin rzymski- 1 płaska łyżeczka
  • słodka papryka- 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • mleko do zabieleniu
  • płatki migdałowe- 4 łyżki
  • oliwa z oliwek-2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki z kaszą jaglaną

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Włóż do garnka. Zalej wodą. Gotuj według instrukcji na opakowaniu . Odcedź na sitku. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. 1 cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Drugą pokrój w piórka. Do mięsa dodaj kaszę, jajko, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj słodką paprykę, kmin. Dopraw solą i pieprzem. Masę wyrób ręką. Formuj małe klopsiki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do czasu aż klopsy się ładnie zarumienią. Wlej 2 szklanki wody. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Zabiel mlekiem. Dodaj cynamon, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń