Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z mozzarellą na sałatce z papryki i pomidorów

Klopsiki z mozzarellą na sałatce z papryki i pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3579

Dodano:

Odsłon: 149

Szybkie danie na obiad lub "wynos" /np. do pracy/. Klopsiki podane na ciepło będą w sobie kryć płynną niespodziankę w postaci rozlewającego się sera. W wersji na zimno mozzarella będzie równie smaczna. Prosta sałatka pomidorowo-paprykowa sprawdzi się również z innymi dodatkami.

Składniki

  • mięso mielone 70 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka 1 szt
  • mleko ok.200 ml
  • mozzarella 12 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • smalec lub olej do smażenia
  • sałatka:
  • pomidorki koktajlowe 15 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • sos paprykowo ziołowy 1 op
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy klopsiki: bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy na kwadrans. Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,czosnkiem granulowanym i papryką. Dokładnie wyrabiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę lub używamy sera w formie małych kuleczek. Z masy mięsnej formujemy klopsiki, w środek których wkładamy mozzarellę. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
    Sałatka: sos sałatkowy paprykowo - ziołowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu: mieszamy z olejem i wodą. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy pomidorki koktajlowe /możemy je obrać ze skórki ale zostawiamy w całości/ i sos paprykowo-ziołowy i mieszamy. Fajnie jeśli sałatka ma czas chwilę odstać by smaki się przegryzły.
    Klopsiki podajemy w wersji na gorąco lub na zimno w połączeniu z sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń