Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inne wydanie klopsików z niespodzianką w środku. Troszkę pracochłonne, ale pyszne i dla odmiany warto spróbować. Na zdjęciu wersja z brukselką, ale smaczne są także z pomidorkami koktajlowymi.
Brukselki oczyścić i obgotować w wodzie z kostką rosołową przez 15 minut.
Mięso wymieszać z kostkami smaku, pieprzem, jajkiem, bułką namoczoną w mleku. Ewentualnie dodać bułki tartej - masa powinna być gęsta i łatwo się formować.
Na dłoni posypanej mąką formować placki z masy mięsnej, w środek dawać po jednej brukselce lub pomidorku koktajlowym - zawijać w klopsiki. Z podanej porcji wyszło nam 12 szt.
Rozgrzać oliwę i przez chwileczkę podsmażyć klopsiki tak, żeby masa ładnie się zamknęła (na lekko złoty kolor). Obsmażone odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Dodać do nich szklankę wody i troszkę soli ziołowej. Tak przygotowany sos wlać do naczynia, nie polewać nim jednak wierzchu klopsików.
Piec godzinę w temp. 170 stopni, termoobieg. Połowę czasu piec bez przykrycia, by sos mógł odparować.
Smacznego - podaliśmy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (przepis w naszych potrawach).
Szybkie, pyszne klopsiki na obiad, na kolację, dodatek do zup, pieczywa.
Odsłon: 707
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 24
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7850
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2132
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30025
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 24
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7850
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2132
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30025
Składniki
Brukselki oczyścić i obgotować w wodzie z kostką rosołową przez 15 minut.
Mięso wymieszać z kostkami smaku, pieprzem, jajkiem, bułką namoczoną w mleku. Ewentualnie dodać bułki tartej - masa powinna być gęsta i łatwo się formować.
Na dłoni posypanej mąką formować placki z masy mięsnej, w środek dawać po jednej brukselce lub pomidorku koktajlowym - zawijać w klopsiki. Z podanej porcji wyszło nam 12 szt.
Rozgrzać oliwę i przez chwileczkę podsmażyć klopsiki tak, żeby masa ładnie się zamknęła (na lekko złoty kolor). Obsmażone odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Dodać do nich szklankę wody i troszkę soli ziołowej. Tak przygotowany sos wlać do naczynia, nie polewać nim jednak wierzchu klopsików.
Piec godzinę w temp. 170 stopni, termoobieg. Połowę czasu piec bez przykrycia, by sos mógł odparować.
Smacznego - podaliśmy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (przepis w naszych potrawach).
Przepisy Dania główne
Dania główne
Naleśniki podstawowe
Dania główne
Udka zapiekane w majonezie
Dania główne
Kotlety drobiowe
Dania główne
Kluski Śląskie - Idealny przepis
Naleśniki podstawowe
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 24
Udka zapiekane w majonezie
Wyborne udka na niedzielny obiad.
Odsłon: 141