Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2611
Dodano: 11.10.2009
Odsłon: 18820
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Brukselki oczyścić i obgotować w wodzie z kostką rosołową przez 15 minut.
Mięso wymieszać z kostkami smaku, pieprzem, jajkiem, bułką namoczoną w mleku. Ewentualnie dodać bułki tartej - masa powinna być gęsta i łatwo się formować.
Na dłoni posypanej mąką formować placki z masy mięsnej, w środek dawać po jednej brukselce lub pomidorku koktajlowym - zawijać w klopsiki. Z podanej porcji wyszło nam 12 szt.
Rozgrzać oliwę i przez chwileczkę podsmażyć klopsiki tak, żeby masa ładnie się zamknęła (na lekko złoty kolor). Obsmażone odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Dodać do nich szklankę wody i troszkę soli ziołowej. Tak przygotowany sos wlać do naczynia, nie polewać nim jednak wierzchu klopsików.
Piec godzinę w temp. 170 stopni, termoobieg. Połowę czasu piec bez przykrycia, by sos mógł odparować.
Smacznego - podaliśmy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (przepis w naszych potrawach).
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

katarzyna13535 18 października 2009Zgłoś do usunięcia
zrobiłam dzisiaj - pychotka ! , rzeczywiście fantastyczne !!!5 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 14 października 2009Zgłoś do usunięcia
ale świetny pomysł:)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 12 października 2009Zgłoś do usunięcia
Cieszę się, że smakowało. :) Pozdrawiam.5 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 12 października 2009Zgłoś do usunięcia
zrobiłam pyszne uwielbiam brukselkę ,super pomysł pozdrawiam......5 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 11 października 2009Zgłoś do usunięcia
Smakowicie wygladaja te klopsiki.5 Kto głosował? | Odpowiedz