Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inne wydanie klopsików z niespodzianką w środku. Troszkę pracochłonne, ale pyszne i dla odmiany warto spróbować. Na zdjęciu wersja z brukselką, ale smaczne są także z pomidorkami koktajlowymi.
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 51
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1141
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352805
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1342
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 51
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1141
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352805
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1342
Składniki
Brukselki oczyścić i obgotować w wodzie z kostką rosołową przez 15 minut.
Mięso wymieszać z kostkami smaku, pieprzem, jajkiem, bułką namoczoną w mleku. Ewentualnie dodać bułki tartej - masa powinna być gęsta i łatwo się formować.
Na dłoni posypanej mąką formować placki z masy mięsnej, w środek dawać po jednej brukselce lub pomidorku koktajlowym - zawijać w klopsiki. Z podanej porcji wyszło nam 12 szt.
Rozgrzać oliwę i przez chwileczkę podsmażyć klopsiki tak, żeby masa ładnie się zamknęła (na lekko złoty kolor). Obsmażone odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Dodać do nich szklankę wody i troszkę soli ziołowej. Tak przygotowany sos wlać do naczynia, nie polewać nim jednak wierzchu klopsików.
Piec godzinę w temp. 170 stopni, termoobieg. Połowę czasu piec bez przykrycia, by sos mógł odparować.
Smacznego - podaliśmy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (przepis w naszych potrawach).