Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowane danie, które możecie przygotować zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Doskonale komponuje się ze świeżo przygotowaną lemoniadą lub schłodzonym piwem czy winem. Porcja jest na tyle duża, że spokojnie wystarczy jeszcze na następny dzień na lunch do pracy. Jeśli chcecie, by potrawa była jeszcze bardziej fit, zastąpcie jasny makaron tym z mąki razowej.
Mięso zmielić na średnich oczkach, wrzucić do miski, dodać jajko, sól, dość sporą ilość pieprzu i harrisy, bułkę tartą i wyrobić dłonią na jednolitą masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować malutkie kulki mięsne.
Na teflonowej patelni rozgrzać olej rzepakowy, smażyć klopsiki z obu stron na złoto brązowy kolor (dobrze po odwróceniu docisnąć je delikatnie dłonią, wtedy większa powierzchnia się usmaży). Osączyć na papierowym ręczniku.
Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, lekko osolić i zeszklić w rondlu na oliwie z oliwek. Dodać pomidory; niewielką ilością wody wypłukać resztę sosu z puszek i wlać do rondla. Dosypać około 1 łyżki ziół toskańskich, posolić, dodać paprykę i świeżo mielony pieprz i na wolnym ogniu zredukować.
Jeśli sos wyda się mało wyrazisty, doprawić do smaku.
Do ugotowanego sosu włożyć klopsiki, całość zagotować, zdjąć z ognia i zagęścić sos 1 łyżką wiórek mozarelli, wymieszać delikatnie.
W czasie, kiedy sos się redukuje, ugotować w osolonej wodzie makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Nakładać porcję makaronu, na to sos z klopsikami, posypać z wierzchu wiórkami serowymi i dekorować świeżymi listkami bazylii.
Smacznego.
Popularne danie obiadowe wzbogacone dodatkowymi składnikami ,smakuje wybornie
Odsłon: 12043
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5339
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 291
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 187
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 94
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 44
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5339
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 291
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 187
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 94
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 44
Składniki
Mięso zmielić na średnich oczkach, wrzucić do miski, dodać jajko, sól, dość sporą ilość pieprzu i harrisy, bułkę tartą i wyrobić dłonią na jednolitą masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować malutkie kulki mięsne.
Na teflonowej patelni rozgrzać olej rzepakowy, smażyć klopsiki z obu stron na złoto brązowy kolor (dobrze po odwróceniu docisnąć je delikatnie dłonią, wtedy większa powierzchnia się usmaży). Osączyć na papierowym ręczniku.
Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, lekko osolić i zeszklić w rondlu na oliwie z oliwek. Dodać pomidory; niewielką ilością wody wypłukać resztę sosu z puszek i wlać do rondla. Dosypać około 1 łyżki ziół toskańskich, posolić, dodać paprykę i świeżo mielony pieprz i na wolnym ogniu zredukować. Jeśli sos wyda się mało wyrazisty, doprawić do smaku. Do ugotowanego sosu włożyć klopsiki, całość zagotować, zdjąć z ognia i zagęścić sos 1 łyżką wiórek mozarelli, wymieszać delikatnie. W czasie, kiedy sos się redukuje, ugotować w osolonej wodzie makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Nakładać porcję makaronu, na to sos z klopsikami, posypać z wierzchu wiórkami serowymi i dekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Muszelki z sosem meksykańskim
Dania główne
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Dania główne
Szarpana wieprzowina
Muszelki z sosem meksykańskim
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 17
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Roladki z obłędnym nadzieniem. Pyszne nadziewane roladki, które zniknęły ze s...
Odsłon: 84