Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z piersi indyka w pomidorowym sosie z ziołami toskańskimi, wiórkami mozarelli i makaronem penne

Klopsiki z piersi indyka w pomidorowym sosie z ziołami toskańskimi, wiórkami mozarelli i makaronem penne

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2752

Dodano:

Odsłon: 1513

Nieskomplikowane danie, które możecie przygotować zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Doskonale komponuje się ze świeżo przygotowaną lemoniadą lub schłodzonym piwem czy winem. Porcja jest na tyle duża, że spokojnie wystarczy jeszcze na następny dzień na lunch do pracy. Jeśli chcecie, by potrawa była jeszcze bardziej fit, zastąpcie jasny makaron tym z mąki razowej.

Składniki

  • 800 g piersi indyka (może być już zmielona)
  • 1 jajo (L)
  • 3 łyżki bułki tartej dobrej jakości
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g mozarelli w wiórkach
  • 1 opakowanie makaronu penne z pszenicy durum
  • olej rzepakowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz, harrisa w proszku, mieszanka przypraw "zioła toskańskie", oregano, papryka słodka wędzona
  • świeże listki bazylii
  • woda
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki z piersi indyka w pomidorowym sosie z ziołami toskańskimi, wiórkami mozarelli i makaronem penne

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić na średnich oczkach, wrzucić do miski, dodać jajko, sól, dość sporą ilość pieprzu i harrisy, bułkę tartą i wyrobić dłonią na jednolitą masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować malutkie kulki mięsne.

  2. Na teflonowej patelni rozgrzać olej rzepakowy, smażyć klopsiki z obu stron na złoto brązowy kolor (dobrze po odwróceniu docisnąć je delikatnie dłonią, wtedy większa powierzchnia się usmaży). Osączyć na papierowym ręczniku.

  3. Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, lekko osolić i zeszklić w rondlu na oliwie z oliwek. Dodać pomidory; niewielką ilością wody wypłukać resztę sosu z puszek i wlać do rondla. Dosypać około 1 łyżki ziół toskańskich, posolić, dodać paprykę i świeżo mielony pieprz i na wolnym ogniu zredukować.
    Jeśli sos wyda się mało wyrazisty, doprawić do smaku.
    Do ugotowanego sosu włożyć klopsiki, całość zagotować, zdjąć z ognia i zagęścić sos 1 łyżką wiórek mozarelli, wymieszać delikatnie.
    W czasie, kiedy sos się redukuje, ugotować w osolonej wodzie makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
    Nakładać porcję makaronu, na to sos z klopsikami, posypać z wierzchu wiórkami serowymi i dekorować świeżymi listkami bazylii.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń