Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej

Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 2871

Soczyste klopsiki doskonale nadają się na jesienny obiad dla całej rodziny. Przepis pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 800 g kapusty kiszonej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka kminku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 1 bułka grahamka namoczona w mleku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej

Przygotowanie

  1. Kapustę przełożyć do garnka z podsmażoną na maśle, drobno pokrojoną cebulą. Podlać odrobiną wody. Dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszać. Przykryć i gotować przez 20 minut.

  2. Mięso mielone przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę drobno pokroić, zrumienić na maśle i dodać do wieprzowiny. Wybić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Dłonie zwilżyć i uformować klopsiki.

  3. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać trochę wody z gotującej się kapusty, rozprowadzić i przelać do garnka. Dodać przecier pomidorowy i koperek. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na kapuście ułożyć klopsiki.
    Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń