Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy jajeczne to prosty i niedrogi sposób na wegetariański obiad lub kolację, który nie zajmie ci wiele czasu. Do części jajecznej dodaliśmy ugotowanego ziemniaka, który wzbogaci smak kotletów oraz sprawi, że wnętrze będzie bardziej kremowe, a konsystencja bardziej zwarta. Klopsy jajeczne możesz serwować z ulubionym sosem, np. pomidorowym, tatarskim lub czosnkowym. Będą świetnym dopełnieniem surówki coleslaw lub sałatki ze świeżych pomidorów z cebulą.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 675
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 98
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2781
Polecam.
Odsłon: 498
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 734
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 675
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 98
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2781
Polecam.
Odsłon: 498
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 734
Składniki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości a jajka na twardo. Po lekkim wystudzeniu obierz ziemniaki ze skórki, a jajka ze skorupek. Dobrze, gdyby były jeszcze ciepłe, wtedy łatwiej pozwolą się mieszać. Jajka i ziemniaki zetrzyj do miski na tarce jarzynowej. Obierz i drobno posiekaj cebulkę lub także zetrzyj ją na tarce. Ser zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Do miski wsyp także przyprawę ziołową oraz świeżo mielony pieprz. Jeśli w przyprawie nie ma soli, dosyp ją dodatkowo. Dokładnie wymieszaj masę za pomocą łyżki lub ręki. Powinna wyjść zwarta i gęsta.
Wsyp bułkę tartą do miski lub głębokiego talerza. Z masy jajeczno-ziemniaczanej nabieraj łyżką porcję, formuj kulki, lekko spłaszczaj i obtaczaj w bułce tartej. Układaj klopsy na mocno rozgrzanym oleju i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Następnie odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj najlepiej na ciepło.