Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy mielone a'la arabskie kefty

Klopsy mielone a'la arabskie kefty

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11641

Dodano:

Odsłon: 8458

klopsiki z wołowiny nadziewane serem feta z dużą ilością pietruszki. bardzo smaczna propozycja podania poczciwych mielonych. polecam :-)

Składniki

  • wołowe mięso mielone 1/2 kg
  • cebula 1/2
  • czosnek 1 ząbek
  • 1 mniejsze jajko
  • jogurt naturalny 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • farsz:
  • ser feta 5 dag
  • natka pietruszki (u mnie mrozona) ok. 2 łyżek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsy mielone a'la arabskie kefty

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek pokroić dosyć drobno, zeszklić na odrobinie oleju.
    Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Dokładnie wyrobić masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
    Ser feta pokruszyć, dodać natkę pietruszki, wymieszać.

  2. Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. (u mnie wyszło 6 szt.)
    Obsmażyć krótko na oleju ze wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  3. Piec w temp. 200 stopni ok. 20-25 min. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń