Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 544. odcinku programu "Ewa Gotuje" na drugie danie przygotowałam klopsy w sosie cytrynowym, podane z komosą ryżową i surówką z marchewki.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 35
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6119
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 35
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6119
Składniki
Na początku trzeba przygotować klopsy. Mięso przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić imbirem, pieprzem ziołowym i białym oraz solą. Dorzucić posiekaną miętę. Dodać odciśniętą bułkę i dobrze wyrobić. Ulepić pulpety, obtoczyć w mące i ugotować w osolonym wrzątku (można dorzucić liście laurowe i ziele angielskie). Po 15-20 minutach wyłowić łyżką cedzakową.
Następnie należy zabrać się za sos. Z cytryn otrzeć skórkę. Owoce przekroić na pół i ułożyć na patelni z roztopionym masłem (miąższem na dół). Gdy cytryny się skarmelizują wycisnąć z nich sok. Na tę samą patelnię wrzucić otartą skórkę i podgrzewać przez chwilę. Wsypać mąkę i zasmażyć. Rozrobić wodą, w której gotowały się pulpety. Wlać sok z cytryn. Dorzucić rozmaryn. Zabielić śmietanką. Posolić.
W gorącym sosie podgrzać pulpety i od razu podawać - z komosą ryżową i surówką z marchewki. Można udekorować zestami z cytryny.