Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 544. odcinku programu "Ewa Gotuje" na drugie danie przygotowałam klopsy w sosie cytrynowym, podane z komosą ryżową i surówką z marchewki.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1274
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457972
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1530
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1274
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457972
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1530
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Składniki
Na początku trzeba przygotować klopsy. Mięso przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić imbirem, pieprzem ziołowym i białym oraz solą. Dorzucić posiekaną miętę. Dodać odciśniętą bułkę i dobrze wyrobić. Ulepić pulpety, obtoczyć w mące i ugotować w osolonym wrzątku (można dorzucić liście laurowe i ziele angielskie). Po 15-20 minutach wyłowić łyżką cedzakową.
Następnie należy zabrać się za sos. Z cytryn otrzeć skórkę. Owoce przekroić na pół i ułożyć na patelni z roztopionym masłem (miąższem na dół). Gdy cytryny się skarmelizują wycisnąć z nich sok. Na tę samą patelnię wrzucić otartą skórkę i podgrzewać przez chwilę. Wsypać mąkę i zasmażyć. Rozrobić wodą, w której gotowały się pulpety. Wlać sok z cytryn. Dorzucić rozmaryn. Zabielić śmietanką. Posolić.
W gorącym sosie podgrzać pulpety i od razu podawać - z komosą ryżową i surówką z marchewki. Można udekorować zestami z cytryny.