Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy wieprzowe podane z domowego wyrobu kluskami śląskimi, sosem i ogórkiem marynowanym.
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1371
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 67
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1371
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 67
Składniki
W litrze wody zagotowujemy włoszczyznę, domową kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy wywar na sos będzie się gotować, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy zrobione wcześniej klopsy, sos sojowy, czosnek, lubczyk i drobno pokrojony koper, gotujemy do miękkości włoszczyzny i klopsów (około 15 minut). Po 15 minutach gotowania klopsy wyjmujemy na talerz, dodajemy pokrojone pomidory, paprykę i doprowadzamy do wrzenia. Wywar sosu zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zabielamy 3 łyżkami śmietany. Ponownie wkładamy klopsy do zagęszczonego sosu, doprowadzamy do wrzenia, kończymy gotowanie.
W między czasie gotujemy 1,5 litra wody osolonej, do gotującej wody wkładamy łyżką cedzakową zrobione wcześniej kluski śląskie. Kluski gotujemy do momentu wypłynięcia ich na wierzch (do góry).
Ugotowane kluski podajemy razem z klopsami polanymi sosem, oraz z pokrojonym ogórkiem marynowanym. Smacznego!!!