Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy wieprzowe podane z domowego wyrobu kluskami śląskimi, sosem i ogórkiem marynowanym.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 465
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 532
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 832
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 465
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 532
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 832
Składniki
W litrze wody zagotowujemy włoszczyznę, domową kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy wywar na sos będzie się gotować, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy zrobione wcześniej klopsy, sos sojowy, czosnek, lubczyk i drobno pokrojony koper, gotujemy do miękkości włoszczyzny i klopsów (około 15 minut). Po 15 minutach gotowania klopsy wyjmujemy na talerz, dodajemy pokrojone pomidory, paprykę i doprowadzamy do wrzenia. Wywar sosu zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zabielamy 3 łyżkami śmietany. Ponownie wkładamy klopsy do zagęszczonego sosu, doprowadzamy do wrzenia, kończymy gotowanie.
W między czasie gotujemy 1,5 litra wody osolonej, do gotującej wody wkładamy łyżką cedzakową zrobione wcześniej kluski śląskie. Kluski gotujemy do momentu wypłynięcia ich na wierzch (do góry).
Ugotowane kluski podajemy razem z klopsami polanymi sosem, oraz z pokrojonym ogórkiem marynowanym. Smacznego!!!