Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowe klopsy w sosie pomidorowym podane z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5362
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5230
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1743
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5362
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5230
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1743
Składniki
Mięso mielone z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy.
Z mięsa formujemy klopsy.
W garnku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i pastą rosołową.
Do gotującego się wywaru dodajemy klopsy, gotujemy do momentu wypłynięcia klopsów na wierzch. Ugotowane klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową a z wywaru robimy sos.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do zagęszczonego sosu wkładamy ponownie klopsy i przez parę minut gotujemy. Doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. W między czasie płuczemy w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody osolonej. Do gotującej się wody dodajemy kaszę i gotujemy do momentu gęstnienia kaszy z wodą. Kończymy gotowanie, kaszę w garnku przykrywamy na 30 minut, kasza dojdzie i będzie gotowa do spożycia. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem żeby tylko kasza została przykryta bulionem, przykrywamy na 10 minut. Po 10 minutach mieszamy widelcem. Kasza gotowa do podawania. Jedno danie podałam z kaszą kuskus a drugie z kaszą jęczmienną.
Nakładamy kaszę,klopsy polewamy sosem dodajemy ogórek kiszony. Smacznego :)