Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy włoskiej babuni przygotujesz w wersji pieczonej wraz z sosem z krojonych pomidorów, czyli ekspresowo.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118869
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8754
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118869
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8754
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2626
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj. W misce połącz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, starty parmezan, cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj nieduże, okrągłe kulki. Powinno wyjść ok. 8–10 sztuk.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Nie muszą być w środku w pełni upieczone – dojdą w piekarniku.
Przygotuj sos. Pomidory z puszki przełóż do rondla. Dodaj posiekane listki bazylii i natki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
W naczyniu żaroodpornym ułóż podsmażone kotleciki. Zalej je gorącym sosem pomidorowym. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut. Pod koniec możesz zdjąć przykrycie, by wierzch delikatnie się zarumienił.