Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy włoskiej babuni przygotujesz w wersji pieczonej wraz z sosem z krojonych pomidorów, czyli ekspresowo.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 900
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2776
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 900
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2776
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3313
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj. W misce połącz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, starty parmezan, cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj nieduże, okrągłe kulki. Powinno wyjść ok. 8–10 sztuk.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Nie muszą być w środku w pełni upieczone – dojdą w piekarniku.
Przygotuj sos. Pomidory z puszki przełóż do rondla. Dodaj posiekane listki bazylii i natki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
W naczyniu żaroodpornym ułóż podsmażone kotleciki. Zalej je gorącym sosem pomidorowym. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut. Pod koniec możesz zdjąć przykrycie, by wierzch delikatnie się zarumienił.