Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy włoskiej babuni przygotujesz w wersji pieczonej wraz z sosem z krojonych pomidorów, czyli ekspresowo.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 140
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2770
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3616
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 540
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7158
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 140
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2770
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3616
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 540
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7158
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj. W misce połącz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, starty parmezan, cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj nieduże, okrągłe kulki. Powinno wyjść ok. 8–10 sztuk.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Nie muszą być w środku w pełni upieczone – dojdą w piekarniku.
Przygotuj sos. Pomidory z puszki przełóż do rondla. Dodaj posiekane listki bazylii i natki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
W naczyniu żaroodpornym ułóż podsmażone kotleciki. Zalej je gorącym sosem pomidorowym. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut. Pod koniec możesz zdjąć przykrycie, by wierzch delikatnie się zarumienił.