Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy włoskiej babuni przygotujesz w wersji pieczonej wraz z sosem z krojonych pomidorów, czyli ekspresowo.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 199
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 113
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1245
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4191
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1270
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 199
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 113
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1245
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4191
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1270
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj. W misce połącz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, starty parmezan, cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj nieduże, okrągłe kulki. Powinno wyjść ok. 8–10 sztuk.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Nie muszą być w środku w pełni upieczone – dojdą w piekarniku.
Przygotuj sos. Pomidory z puszki przełóż do rondla. Dodaj posiekane listki bazylii i natki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
W naczyniu żaroodpornym ułóż podsmażone kotleciki. Zalej je gorącym sosem pomidorowym. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut. Pod koniec możesz zdjąć przykrycie, by wierzch delikatnie się zarumienił.