Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy włoskiej babuni przygotujesz w wersji pieczonej wraz z sosem z krojonych pomidorów, czyli ekspresowo.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31007
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3679
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5449
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31007
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3679
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5449
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj. W misce połącz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, starty parmezan, cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj nieduże, okrągłe kulki. Powinno wyjść ok. 8–10 sztuk.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Nie muszą być w środku w pełni upieczone – dojdą w piekarniku.
Przygotuj sos. Pomidory z puszki przełóż do rondla. Dodaj posiekane listki bazylii i natki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
W naczyniu żaroodpornym ułóż podsmażone kotleciki. Zalej je gorącym sosem pomidorowym. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut. Pod koniec możesz zdjąć przykrycie, by wierzch delikatnie się zarumienił.