Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluseczki z serka homogenizowanego z bułką tartą

Kluseczki z serka homogenizowanego z bułką tartą

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48494

Dodano:

Odsłon: 1574

Bardzo smaczne kluseczki, które możemy przygotować błyskawicznie. Smakiem zbliżone do klusek leniwych, które uwielbiam. Przepis wypatrzony na portalu Smaker.pl u użytkowniczki Basiliana.

Składniki

  • kluseczki:
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym 300 g
  • mąka pszenna 20 łyżek (płaskich)
  • jajka 2 sztuki
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • masło klarowane 1 łyżka (kopiata)
  • bułka tarta 4 łyżki (płaskie)
  • cukier 1 łyżeczka na porcję kluseczków
  • sól 1/2 łyżeczki na 1.5 litry wody
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku mieszamy serek homogenizowany z jajkami i szczyptą soli. Do mieszania użyłam trzepaczki rózgowej. Do jednolitej, płynnej masy stopniowo dodajemy makę. Całość nadal mieszamy trzepaczka rózgową. Pod koniec, gdy ciasto jest już dość gęste, możemy go chwilkę przemieszać za pomocą zwykłej łyżki.
    W ten sposób uratujemy trzepaczkę przed pęknięciem.

    Mamy już ciasto, którego przygotowanie nie zajęło nam więcej niż 10 minut.
    Teraz do dużego garnka wlewamy 1.5 litra wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Na gotujacą wodę wrzucamy kluseczki, nabierając małą porcję ciasta na łyżkę i zsuwając ją do
    wody za pomocą drugiej łyżki.
    Kluseczki gotujemy 3- 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
    Ugotowane podajemy polane zrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń