Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluseczki ziemniaczano - jaglane w kształcie kopytek, z mąką pszenną i ziemniaczaną.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Ziemniaki ugotowałam jak do obiadu. Mogą to być również ziemniaki pozostałe z obiadu. Suchą kaszę jaglaną przepłukałam na sicie zimną wodą, potem wrzątkiem i znów zimną wodą. Kaszę przełożyłam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam z dodatkiem soli. Ugotowaną kaszę wystudziłam. Kaszę razem z ziemniakami zmieliłam w maszynce do mięsa. Dodałam jajka, sól oraz obie mąki i zagniotłam ciasto. Ciasto pokroiłam na kilka części. Każdą część formowałam w wałeczek i kroiłam w ukośne kluseczki jak kopytka. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluseczki. Gotowałam je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek.