Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluseczki ziemniaczano - jaglane

Kluseczki ziemniaczano - jaglane

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 152

Kluseczki ziemniaczano - jaglane w kształcie kopytek, z mąką pszenną i ziemniaczaną.

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • kilka średnich ziemniaków
  • ok. 1,5szkl. mąki tortowej
  • ok. 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluseczki ziemniaczano - jaglane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałam jak do obiadu. Mogą to być również ziemniaki pozostałe z obiadu. Suchą kaszę jaglaną przepłukałam na sicie zimną wodą, potem wrzątkiem i znów zimną wodą. Kaszę przełożyłam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam z dodatkiem soli. Ugotowaną kaszę wystudziłam. Kaszę razem z ziemniakami zmieliłam w maszynce do mięsa. Dodałam jajka, sól oraz obie mąki i zagniotłam ciasto. Ciasto pokroiłam na kilka części. Każdą część formowałam w wałeczek i kroiłam w ukośne kluseczki jak kopytka. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluseczki. Gotowałam je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń