Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluseczki ziemniaczano - jaglane w kształcie kopytek, z mąką pszenną i ziemniaczaną.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 219
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2965
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4466
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 219
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2965
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4466
Składniki
Ziemniaki ugotowałam jak do obiadu. Mogą to być również ziemniaki pozostałe z obiadu. Suchą kaszę jaglaną przepłukałam na sicie zimną wodą, potem wrzątkiem i znów zimną wodą. Kaszę przełożyłam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam z dodatkiem soli. Ugotowaną kaszę wystudziłam. Kaszę razem z ziemniakami zmieliłam w maszynce do mięsa. Dodałam jajka, sól oraz obie mąki i zagniotłam ciasto. Ciasto pokroiłam na kilka części. Każdą część formowałam w wałeczek i kroiłam w ukośne kluseczki jak kopytka. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluseczki. Gotowałam je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek.