Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski francuskie są bardzo podobne w przygotowaniu do kładzionych, z tą różnicą, że dodajemy do nich ubite białka jajek. Dzięki temu stają się bardziej puszyste i delikatne. Możesz serwować je jako dodatek do dań mięsnych, znakomicie sprawdzą się również jako samodzielne danie podane np. z bułką tartą czy roztopionym masłem z odrobiną cukru.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2232
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2232
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Składniki
Masło wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Żółtka jajek oddziel od białek.
Masło utrzyj wraz z żółtkami na puszystą masę. Białka ubij ze szczyptą soli.
Do masy maślano-jajecznej dodawaj naprzemiennie mąkę i białka. Wszystko bardzo delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki. Jeśli masz taką ochotę, możesz do ciasta dorzucić posiekany szczypiorek lub pietruszkę.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy będzie wrzeć, zmniejsz odrobinę gaz. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta (przed nabraniem masy za pierwszym razem, zamocz łyżkę we wrzątku).
Kluski gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej.