Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski francuskie są bardzo podobne w przygotowaniu do kładzionych, z tą różnicą, że dodajemy do nich ubite białka jajek. Dzięki temu stają się bardziej puszyste i delikatne. Możesz serwować je jako dodatek do dań mięsnych, znakomicie sprawdzą się również jako samodzielne danie podane np. z bułką tartą czy roztopionym masłem z odrobiną cukru.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 557
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 557
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Masło wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Żółtka jajek oddziel od białek.
Masło utrzyj wraz z żółtkami na puszystą masę. Białka ubij ze szczyptą soli.
Do masy maślano-jajecznej dodawaj naprzemiennie mąkę i białka. Wszystko bardzo delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki. Jeśli masz taką ochotę, możesz do ciasta dorzucić posiekany szczypiorek lub pietruszkę.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy będzie wrzeć, zmniejsz odrobinę gaz. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta (przed nabraniem masy za pierwszym razem, zamocz łyżkę we wrzątku).
Kluski gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej.