Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski leniwe dla zapracowanych

Kluski leniwe dla zapracowanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 15041

Dodano:

Odsłon: 8587

To są najprostsze leniwe, nie trzeba ucierać, topić masła. Najlepiej smakują polane sosem z bułki tartej.

Składniki

  • twaróg półtłusty 250 g
  • mąka pszenna 90 g
  • 1 jajko
  • sól
  • kardamon mielony szczypta (opcjonalnie)
  • Sos; bułka starta 2-3 czubate łyżki
  • cukier 1-1,5 łyżki
  • woda spod gotowania klusek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski leniwe dla zapracowanych

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą z łyżeczką cukru lekko przyrumieniamy na suchej patelni.
    Połowę odsypujemy do szklanki, resztę zostawiamy na patelni.
    Ser rozgniatamy metalową łyżką wazową, lub jak kto woli przeciskamy przez praskę.
    U mnie przy takiej ilości sera łyżka sprawdza się doskonale.
    Do roztartego sera dodajemy jajko, mąkę i sól.
    Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy wałek i kroimy ukośne paski.
    W szerokim garnku zagotować osoloną wodę.
    Do wrzątku wkładamy kluski i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.
    Kluski wyjmujemy , wodę zostawiamy i po jednej łyżce wazowej dolewamy do prażonej bułki. Całość doprowadzamy do wrzenia, dosładzamy cukrem.
    Kluski polewamy sosem i posypujemy bułką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń