Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To są najprostsze leniwe, nie trzeba ucierać, topić masła. Najlepiej smakują polane sosem z bułki tartej.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118266
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8451
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3121
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2194
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1563
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118266
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8451
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3121
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2194
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1563
Składniki
Bułkę tartą z łyżeczką cukru lekko przyrumieniamy na suchej patelni. Połowę odsypujemy do szklanki, resztę zostawiamy na patelni. Ser rozgniatamy metalową łyżką wazową, lub jak kto woli przeciskamy przez praskę. U mnie przy takiej ilości sera łyżka sprawdza się doskonale. Do roztartego sera dodajemy jajko, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy wałek i kroimy ukośne paski. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wkładamy kluski i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Kluski wyjmujemy , wodę zostawiamy i po jednej łyżce wazowej dolewamy do prażonej bułki. Całość doprowadzamy do wrzenia, dosładzamy cukrem. Kluski polewamy sosem i posypujemy bułką.