Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem

Kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1635

Dodano:

Odsłon: 1743

Kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem to fajna propozycja na szybki obiad. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • Ciasto;
  • 200 g mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju.
  • Farsz;
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego,
  • mała cukinia,
  • 50 g ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta chilli.
  • Dodatkowo;
  • Około łyżki oleju do smażenia,
  • pół szklanki wody.
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem

Przygotowanie

  1. Ciasto;


    Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy olej i gorącą wodę.
    Zagniatamy ciasto.

  2. Farsz;

    Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Do mielonego mięsa dodajemy cukinię, ryż i przyprawy.
    Ciasto wałkujemy na prostokąt.
    Dzielimy na równe kwadraty (mniej więcej 6cmx6cm).
    Układamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi tworząc łódeczkę.

  3. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju.
    Układamy łódeczki.

    Wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu 25-30 minut.



    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń