Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
takie kluski to obiad i deser w jednym, pychotka
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
1. z 3 łyżek maki, cukru, drożdży o części podgrzanego mleka zrobić zaczyn, poczekać aż podrośnie, 2. do miski wsypać mąkę, dodać jajka, zaczyn, resztę lekko podgrzanego mleka, rozpuszczone masło i szczypt e soli, wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 40 min), 3. z wyrośniętego ciasta formować kulki jednakowej wielkości, 4. do garnka wlać wodę do 1/2 wysokości, obwiązać podwójnie gazą, robiąc zagłębienie, jak woda zacznie się gotować układać kluski (gaza nie może dosięgać wody, kluski gotują się na parze), parować ok. 10 min, 5. jeśli sos robimy ze świeżych truskawek, należy je podlać odrobiną wody i na małym ogniu rozgotować (truskawki mrożone rozmrozić i wtedy same puszczą sok), doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym, 6. gorące kluski polać sosem, smacznego