Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
takie kluski to obiad i deser w jednym, pychotka
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4488
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34310
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2021
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113713
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4488
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34310
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2021
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113713
Składniki
1. z 3 łyżek maki, cukru, drożdży o części podgrzanego mleka zrobić zaczyn, poczekać aż podrośnie, 2. do miski wsypać mąkę, dodać jajka, zaczyn, resztę lekko podgrzanego mleka, rozpuszczone masło i szczypt e soli, wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 40 min), 3. z wyrośniętego ciasta formować kulki jednakowej wielkości, 4. do garnka wlać wodę do 1/2 wysokości, obwiązać podwójnie gazą, robiąc zagłębienie, jak woda zacznie się gotować układać kluski (gaza nie może dosięgać wody, kluski gotują się na parze), parować ok. 10 min, 5. jeśli sos robimy ze świeżych truskawek, należy je podlać odrobiną wody i na małym ogniu rozgotować (truskawki mrożone rozmrozić i wtedy same puszczą sok), doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym, 6. gorące kluski polać sosem, smacznego