Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od mamy mojego męża i dopiero od tej pory robię te kluski. Wcześniej sama ich nie robiłam.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 185
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1157
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 185
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1157
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Składniki
Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek ciepłego mleka (ale nie gorącego) i odstawić na 15 min aż drożdże się poruszą. Pozostałe składniki zagnieść dokładnie z rozczynem i odstawić na ok. godzinę aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wycinać kółka. Odłożyć je na wysypaną mąką tackę i odstawić na ok. pół godziny aż podrosną. W międzyczasie przygotować szeroki garnek, na który nałożyć czystą ściereczkę i przywiązać sznurkiem. Nalać wody do ok. połowy wysokości i zagotować. Na ściereczce układać kluski i parować pod metalową lub plastikową miską (wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na średnim ogniu. Śmietanę ubić z cukrem do sztywności, na koniec dodać jagody i chwilę miksować. Tak przygotowaną śmietaną polać kluski parowe. Smacznego :)