Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako zdeklarowana wielbicielka kluch wszelakich musiałam wypróbować też kluski ruskie. Przepis na nie znalazłam tutaj już dawno temu, jednak jakoś się nie składało, by te kluski opisać na blogu. Ale wraz z postępem wiosny i wczesnego lata coraz bardziej usilnie próbuję zużyć resztki zeszłorocznych ziemniaków, których jeszcze sporo nam zostało. Teraz zwykły, stary ziemniak z masłem już nie bardzo smakuje, więc robię z nich inne potrawy. To jest kolejny sposób na użycie mojego ulubionego farszu do ruskich pierogów, ale bez konieczności ich lepienia. Bo w tych kluskach wykorzystuje się samo nadzienie. Trochę podobnie, jak w ruskich kotletach i w naleśnikach z ruskim farszem.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3853
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 995
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3853
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 995
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Ja przygotowałam ciasto z połowy porcji, a i tak dwie osoby miały obiad na dwa dni. Wprawdzie nie jesteśmy bardzo żarłoczni, ale będzie to może jakaś wskazówka dla Ciebie.
W dużym garnku nastaw wodę z solą i olejem do gotowania klusek. Trochę potrwa, zanim się zagotuje, a Ty w tym czasie zdążysz zrobić kluski ruskie.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia albo praskę do ziemniaków.
Dodaj zmielony twaróg, jajka, kartoflankę, pieprz i sól oraz tyle mąki orkiszowej (lub pszennej), by uzyskać konsystencję ciasta jak na kopytka.
Zagnieć szybko gładkie ciasto, a następnie formuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego lub dowolne inne kształty. Ja zrobiłam z ciasta dość cienkie wałeczki, spłaszczyłam je trochę i pokroiłam na całkiem nieduże kwadraciki.
W trakcie obróbki warto lekko posypać stolnicę kartoflanką (czyli skrobią ziemniaczaną, mąką ziemniaczaną), a nie zwykłą pszenną mąką.
Dzięki temu kluseczki nie będą przyklejać się do deski, ale wciąż pozostaną miękkie i delikatne.
Uformowane kluski wrzucaj delikatnie na wrzątek. Woda w garnku nie powinna intensywnie bulgotać.
Gotuj partiami przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową.
Ruskie kluski ułóż w misce lub na dużym talerzu. Okraś je podsmażoną na złoto cebulką albo skwarkami z boczku lub wędzonego tofu i obficie oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Bo, jak wiadomo, ruskie pierogi, naleśniki, kluski i kotlety lubią być porządnie przyprawione pieprzem. Zamiast tego możesz podać do klusek dowolny sos, Twój ulubiony.
Kluski ruskie bardzo dobrze smakują podane wraz z gotowaną, przyprawioną i porządnie okraszoną kiszoną kapustą oraz dodatkowo z łyżką świeżej kiszonki. Bo – co chyba oczywiste – na talerzu nie może zabraknąć porcji warzyw. A następnego dnia podałam kluski wymieszane z ugotowaną i okraszoną kiszoną kapustą i wszystko razem podsmażyłam na dużej patelni, podlewając odrobinę wodą. I tego drugiego dnia, po odsmażeniu, kluski ruskie były chyba jeszcze lepsze. Smacznego!