Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy przepis to niewątpliwie jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Na moim rodzinnych stole gości dość często i podejrzewam, że nie ma osoby, która przynajmniej raz w życiu by go nie skosztowała
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2018
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5399
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2018
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5399
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub wrzucamy do maszynki do mielenia. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce i dzielimy na 4 równe części (tak jak na zdjęciu).
Jedną z części wyciągamy. Wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto (tylko chwilę do połączenia składników). Ciasto przerzucamy na blat i dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy średniej grubości wałek, z których następnie odcinamy 3 cm kawałki ciasta.
Z tych małych kawałków formujemy kulki w których na środku robimy dziurkę palcem.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Po tym jak wypłyną na powierzchnię gotujemy je 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. Podajemy gorące, bezpośrednio po ugotowaniu. Najlepiej smakują z dodatkiem masła, sosu mięsnego lub grzybowego. Smacznego ;)