Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy przepis to niewątpliwie jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Na moim rodzinnych stole gości dość często i podejrzewam, że nie ma osoby, która przynajmniej raz w życiu by go nie skosztowała
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 520
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8679
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3006
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 956
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 520
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8679
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3006
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 956
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub wrzucamy do maszynki do mielenia. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce i dzielimy na 4 równe części (tak jak na zdjęciu).
Jedną z części wyciągamy. Wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto (tylko chwilę do połączenia składników). Ciasto przerzucamy na blat i dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy średniej grubości wałek, z których następnie odcinamy 3 cm kawałki ciasta.
Z tych małych kawałków formujemy kulki w których na środku robimy dziurkę palcem.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Po tym jak wypłyną na powierzchnię gotujemy je 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. Podajemy gorące, bezpośrednio po ugotowaniu. Najlepiej smakują z dodatkiem masła, sosu mięsnego lub grzybowego. Smacznego ;)