Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom bardzo łatwe w przyrządzeniu a domowe to zupełnie inny smak niż kupione ze sklepu. Cały sekret polega chyba na wyczuciu wilgotności ziemniaków bo o każdej porze roku jest ona inna.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1062
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2979
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1062
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2979
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Rozgniatamy bądź też przeciskamy przez praskę, maszynkę. Wykładamy je na talerz i uklepujemy. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy tyle samo mąki ziemniaczanej.
Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki (jajko jeśli mamy suche ziemniaki co zdarza się bardziej w przypadku starych ziemniaków) i całość zagniatamy formując jednolitą kulkę. Odrywamy po kawałku formując kulkę, układamy na stolnicy i palcem w środku robimy dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Z podanej ilości otrzymamy ok. 30 szt klusek