Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom bardzo łatwe w przyrządzeniu a domowe to zupełnie inny smak niż kupione ze sklepu. Cały sekret polega chyba na wyczuciu wilgotności ziemniaków bo o każdej porze roku jest ona inna.
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 808
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 808
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Rozgniatamy bądź też przeciskamy przez praskę, maszynkę. Wykładamy je na talerz i uklepujemy. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy tyle samo mąki ziemniaczanej.
Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki (jajko jeśli mamy suche ziemniaki co zdarza się bardziej w przypadku starych ziemniaków) i całość zagniatamy formując jednolitą kulkę. Odrywamy po kawałku formując kulkę, układamy na stolnicy i palcem w środku robimy dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Z podanej ilości otrzymamy ok. 30 szt klusek