Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6586

Dodano:

Odsłon: 19305

Wbrew pozorom bardzo łatwe w przyrządzeniu a domowe to zupełnie inny smak niż kupione ze sklepu. Cały sekret polega chyba na wyczuciu wilgotności ziemniaków bo o każdej porze roku jest ona inna.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 płaska łyżka soli
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko jeśli mamy suche stare ziemniaki (do młodych nie dodajemy jajka)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Rozgniatamy bądź też przeciskamy przez praskę, maszynkę. Wykładamy je na talerz i uklepujemy. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy tyle samo mąki ziemniaczanej.

  2. Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki (jajko jeśli mamy suche ziemniaki co zdarza się bardziej w przypadku starych ziemniaków) i całość zagniatamy formując jednolitą kulkę. Odrywamy po kawałku formując kulkę, układamy na stolnicy i palcem w środku robimy dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Z podanej ilości otrzymamy ok. 30 szt klusek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń