Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodatek do dania głównego.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 121
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21524
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 74
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 121
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21524
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 74
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę na małych oczkach. Ziemniaki przekładamy do garnka i łyżką wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i rozkładamy je napozostałych, a w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Gdy ciasto jest już wyrobione, bierzemy kawałek i formujemy na stolnicy rulonik grubości palca. Odcinamy na małe równe kawałki i formujemy kuleczki i robimy w nich dołeczek.
W garnku gotujemy wodę z odrobina soli i wrzucamy kluski śląskie na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Polewamy roztopionym masłem, aby kluski nam się nie posklejały. Smacznego.