Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodatek do dania głównego.
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1296
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 603
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 456
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 105
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1296
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 603
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 456
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 105
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę na małych oczkach. Ziemniaki przekładamy do garnka i łyżką wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i rozkładamy je napozostałych, a w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Gdy ciasto jest już wyrobione, bierzemy kawałek i formujemy na stolnicy rulonik grubości palca. Odcinamy na małe równe kawałki i formujemy kuleczki i robimy w nich dołeczek.
W garnku gotujemy wodę z odrobina soli i wrzucamy kluski śląskie na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Polewamy roztopionym masłem, aby kluski nam się nie posklejały. Smacznego.