Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić łatwy i szybki obiad z niczego? My wyczarowaliśmy dzisiaj kluski śląskie i podsmażyliśmy je na masełku z białą kiełbasą. W smaku bomba :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12835
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12835
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Składniki
Przepis na kluski śląskie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę (żeby szybciej się ugotowały) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i równo rozprowadzamy na dnie garnka. Nożem dzielimy puere na 4 równe części. Jedną z części wyjmujemy za pomocą łyżki. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy też 1 jajko, przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Stolnicę posypujemy małą ilością mąki ziemniaczanej. Z ciasta lepimy kuleczki a w środku palcem formujemy dziurkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie - od momentu jak wypłyną, ok 1-2 min (w zależności od wielkości klusek) - jeśli nie jesteśmy pewni, czy są ugotowane, wyjmujemy jedną i próbujemy :)
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kiełbaski pokrojone na kawałki, przyprawiamy słodką i ostrą papryką. Podsmażamy kiełbaski na złoto, następnie dodajemy kluski śląskie. Smażymy jeszcze przez kilka minut.
Wykładamy kluski z kiełbaskami na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru masła.
Podajemy udekorowane natką pietruszki.
Smacznego :)