Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z kiełbasą

Kluski śląskie z kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7711

Dodano:

Odsłon: 8719

Jak zrobić łatwy i szybki obiad z niczego? My wyczarowaliśmy dzisiaj kluski śląskie i podsmażyliśmy je na masełku z białą kiełbasą. W smaku bomba :)

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski śląskie z kiełbasą

Przygotowanie

  1. Przepis na kluski śląskie:

    Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę (żeby szybciej się ugotowały) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

    Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i równo rozprowadzamy na dnie garnka. Nożem dzielimy puere na 4 równe części. Jedną z części wyjmujemy za pomocą łyżki.

    W miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy też 1 jajko, przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

    Stolnicę posypujemy małą ilością mąki ziemniaczanej. Z ciasta lepimy kuleczki a w środku palcem formujemy dziurkę.

    Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie - od momentu jak wypłyną, ok 1-2 min (w zależności od wielkości klusek) - jeśli nie jesteśmy pewni, czy są ugotowane, wyjmujemy jedną i próbujemy :)

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kiełbaski pokrojone na kawałki, przyprawiamy słodką i ostrą papryką. Podsmażamy kiełbaski na złoto, następnie dodajemy kluski śląskie. Smażymy jeszcze przez kilka minut.

  3. Wykładamy kluski z kiełbaskami na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru masła.

  4. Podajemy udekorowane natką pietruszki.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń