Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pyszne śląskie kluski z młodych ziemniaków. Kluski w kształcie kopytek w towarzystwie pieczonego kurczaka i białej zasmażanej z boczkiem kapusty.
garnek, praska do ziemniaków, łyżka,
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 39
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 63
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 39
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 63
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, odłożyć do lekkiego przestygnięcia. Następnie ugnieść ręką i podzielić na 4 części. Jedną czwartą wyjąć i położyć na pozostałe ziemniaki , a w puste miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną tyle ile się zmieści w miejsce puste , dodać jajko i soli do smaku wymieszać. Z ciasta formować wałki i kroić pod skosem 1,5 cm kluski. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować 4 - 5 minut. od momentu wypłynięcia.
Danie gotowe do podania.