Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 67
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3044
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 67
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3044
Składniki
Składniki na sos z prawdziwków: połowa korpusu z kurczaka szklanka suszonych prawdziwków Domowa kostka rosołowa 1 marchew kawałek białego pora 3 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu kilka łodyg mrożonego lubczyku łyżka majeranku 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pierz, słodka papryka do smaku wykonanie sosu: Opłukany i wyczyszczony korpus z kurczaka gotujemy w litrze osolonej wodzie, w trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny. Po zdjęciu szumowiny dodajemy wymoczone w kilku wodach suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, por i marchew pokrojoną w drobną kostkę oraz łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy mięsko przy korpusie jest miękkie, wyjmujemy z garnka, studzimy, oddzielamy mięsko od kości i kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone mięso wkładamy do wywaru, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i ponownie gotujemy. Po 15 minutach gotowania zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną, doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie sosu.
W oddzielnym garnku gotujemy kluski śląskie. Podajemy kluski śląskie polane sosem grzybowym z kiszonymi ogóreczkami.