Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluseczki w delikatnym i kremowym sosie z kurkami. Przepyszne w smaku. Koniecznie spróbujcie :) To danie przygotujecie w niecałą godzinę!
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1725
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 77
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 174
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 191
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1725
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 77
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 174
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 191
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie ubijamy je na pueree (staramy się, żeby nie miały grudek). Odstawiamy do wystygnięcia
W tym czasie robimy sos. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła na złoto. Do cebulki wlewamy 250 ml śmietanki i dodajemy umyte i odcedzone z wody kurki. Przyprawiamy pieprzem, zmniejszamy ogień i dusimy co jakiś czas mieszając, aż śmietanka się zredukuje i powstanie sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy.
Ostudzone ziemniaki równo rozprowadzamy na dnie garnka. Nożem dzielimy puere na 4 równe części. Jedną z części wyjmujemy za pomocą łyżki. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy też 1 jajko, przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Stolnicę posypujemy małą ilością mąki ziemniaczanej. Z ciasta lepimy kuleczki a w środku palcem formujemy dziurkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie - od momentu jak wypłyną, ok 1-2 minut (w zależności od wielkości naszych klusek) - jeśli nie jesteśmy pewni, czy są ugotowane, wyjmujemy jedną i próbujemy :)
Podgrzewamy sos, dodajemy do niego łyżkę masła (żeby było bardziej kremowe), całość mieszamy.
Do sosu wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i dusimy 1-2 minuty.
Na talerzu kluseczki z sosem możemy udekorować natką pietruszki.
Smacznego :)