Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluseczki w delikatnym i kremowym sosie z kurkami. Przepyszne w smaku. Koniecznie spróbujcie :) To danie przygotujecie w niecałą godzinę!
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1058
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 56
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1058
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 56
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie ubijamy je na pueree (staramy się, żeby nie miały grudek). Odstawiamy do wystygnięcia
W tym czasie robimy sos. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła na złoto. Do cebulki wlewamy 250 ml śmietanki i dodajemy umyte i odcedzone z wody kurki. Przyprawiamy pieprzem, zmniejszamy ogień i dusimy co jakiś czas mieszając, aż śmietanka się zredukuje i powstanie sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy.
Ostudzone ziemniaki równo rozprowadzamy na dnie garnka. Nożem dzielimy puere na 4 równe części. Jedną z części wyjmujemy za pomocą łyżki. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy też 1 jajko, przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Stolnicę posypujemy małą ilością mąki ziemniaczanej. Z ciasta lepimy kuleczki a w środku palcem formujemy dziurkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie - od momentu jak wypłyną, ok 1-2 minut (w zależności od wielkości naszych klusek) - jeśli nie jesteśmy pewni, czy są ugotowane, wyjmujemy jedną i próbujemy :)
Podgrzewamy sos, dodajemy do niego łyżkę masła (żeby było bardziej kremowe), całość mieszamy.
Do sosu wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i dusimy 1-2 minuty.
Na talerzu kluseczki z sosem możemy udekorować natką pietruszki.
Smacznego :)