Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Przepis dnia 2017-09-10
Kluski śląskie z sosem kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6838

Dodano:

Odsłon: 5060

Kluseczki w delikatnym i kremowym sosie z kurkami. Przepyszne w smaku. Koniecznie spróbujcie :) To danie przygotujecie w niecałą godzinę!

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • mąka/skrobia ziemniaczana
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 garście świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie ubijamy je na pueree (staramy się, żeby nie miały grudek). Odstawiamy do wystygnięcia

  2. W tym czasie robimy sos. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła na złoto. Do cebulki wlewamy 250 ml śmietanki i dodajemy umyte i odcedzone z wody kurki. Przyprawiamy pieprzem, zmniejszamy ogień i dusimy co jakiś czas mieszając, aż śmietanka się zredukuje i powstanie sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy.

  3. Ostudzone ziemniaki równo rozprowadzamy na dnie garnka. Nożem dzielimy puere na 4 równe części. Jedną z części wyjmujemy za pomocą łyżki.

    W miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy też 1 jajko, przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

    Stolnicę posypujemy małą ilością mąki ziemniaczanej. Z ciasta lepimy kuleczki a w środku palcem formujemy dziurkę.

    Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie - od momentu jak wypłyną, ok 1-2 minut (w zależności od wielkości naszych klusek) - jeśli nie jesteśmy pewni, czy są ugotowane, wyjmujemy jedną i próbujemy :)

  4. Podgrzewamy sos, dodajemy do niego łyżkę masła (żeby było bardziej kremowe), całość mieszamy.

  5. Do sosu wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i dusimy 1-2 minuty.

  6. Na talerzu kluseczki z sosem możemy udekorować natką pietruszki.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koralina 14 września 2017 Pyszota. Ja to sos robię na bazie bulionu drobiowego Krakusa, wychodzi mega pyszny sos, z kluskami rewelacja

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń