Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne tradycyjne danie
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i przeciśnij przez praskę. Ziemniak przełóż do miski, ułóż równo i podziel na cztery równe części, jedną część ziemniaków wyjmij i wsyp w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj . Odrywaj małe kawałki i formuj kulkę . Gotuj około 2 minut od wypłynięcia.
Mięso opłucz i pokrój w plastry dowolnej wielkości. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na rumiano z obu stron. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek . Chwilę podsmaż i zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około godzinę.
Na koniec sos zagęść mąka i dodaj śmietanę. Ugotowane kluski podaj z sosem i surówką z buraków czerwonych.