Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z szarpaną karkówką

Kluski śląskie z szarpaną karkówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2380 Ocena: 52762

Dodano:

Odsłon: 10791

Chciało się! Oj chciało! Te kluski to soM te ukochane <3 Połączenie z sosem i surówka do tego <3 Czegóż chcieć więcej? Więcej miejsca w brzuchu na kolejne kęsy <3

Składniki

  • Kluski:
  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • Sos:
  • 300 g karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski śląskie z szarpaną karkówką

Przygotowanie

  1. Karkówkę oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C. Studzimy i rwiemy na kawałki.

    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilę, wrzucamy mięso i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy przez 30 min na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy.
    Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy.

    Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem oraz ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 05 października 2016 o mamo ... pyszotki :-* mam szyneczkę, więc też ją poszarpię :-D a te kluseczki ...palce lizac :-) Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 października 2016 A co to za wynalazek "szarpana karkówka" ?
czy w związku z tym zmienia się smak sosu czy też potrawy ?
Jestem bardzo ciekawa, bo ostatnio spotykam się właśnie z takim określeniem...i nie bardzo wiem o co tu chodzi z tym szarpaniem :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 października 2016 Czy szarpana czy krojona..wsio rawno...danie pierwsza klasa..dobrze,że jestem po obiedzie a i tak mnie zassało:) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 października 2016 O własnie, to są te kluski, o których wspominałam przy okazji zrazów :D. Zawsze jest dokładka! <3. Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 05 października 2016 Omoooomooooommm;-) szarpanà wieprzowinà przepyszna jest i te kluchyyy....yummmmmyyy ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń