Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina w sosie podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
patelnia, garnek, nóż
Przygotowanie sosu:
Wymyte plastry schabu odciskamy z wody, kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie nastawiamy 0,6 l wody do której wrzucamy 2 małe listki laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki suszonych warzyw, solimy, pieprzymy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy kostki mięsa będą zarumienione łyżką cedzakową zbieramy z patelni i wkładamy do gotującego się wywaru w garnczku. Na tłuszczu po smażeniu mięsa smażymy połowę cebuli pokrojonej w kostkę, gdy cebula zarumieni się posypujemy dwoma łyżkami mąki pszennej i robimy zasmażkę którą połączymy razem z gotującym się mięsem w wywarze warzywnym. Po połączeniu z zasmażką gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Przed zakończeniem gotowania gulaszu próbujemy smakowo, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Przygotowanie buraczków:
Rozgrzewamy patelnię ze smalcem i skwarkami z kaczki, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę połowę cebuli. Po zeszkleniu się cebuli wrzucamy ze słoiczka zmielone buraczki kiszone. Słoiczek płuczemy 1/4 szklanki wody i wlewamy wszystko do smażących się buraczków. Buraczki smażymy do momentu puszczenia przez nich soku i gdy zrobią się troszkę miększe. Doprawiamy pieprzem i posypujemy 1 małą łyżeczką mąki pszennej. Smażymy ciągle mieszając do momentu dobrego połączenia się mąki z pozostałymi składnikami.
Przepis na kluski śląskie:
Wykonanie klusek i dania:
Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski podajemy polane sosem z wieprzowiną i buraczkami.
Smacznego !!!
Propozycja na smaczne i delikatne mięso wieprzowe w sosie pełnym smaków i aro...
Odsłon: 1484
Mięciutka, długo pieczona łopatka wieprzowa, nadziana śliwkami i anchois, w g...
Odsłon: 3394
Jak to w życiu bywa, upiekło nam się za dużo batatów do jednego z dań. Nie my...
Odsłon: 2377
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 14718
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 109
Nie masz pomysłu na obiad, jesteś miłośnikiem dań chińskich. Oto przepis dla...
Odsłon: 44
Dziś na obiad proponuję delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem...
Odsłon: 61
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 68
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 14718
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 109
Nie masz pomysłu na obiad, jesteś miłośnikiem dań chińskich. Oto przepis dla...
Odsłon: 44
Dziś na obiad proponuję delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem...
Odsłon: 61
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 68
Składniki
Przygotowanie sosu: Wymyte plastry schabu odciskamy z wody, kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie nastawiamy 0,6 l wody do której wrzucamy 2 małe listki laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki suszonych warzyw, solimy, pieprzymy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy kostki mięsa będą zarumienione łyżką cedzakową zbieramy z patelni i wkładamy do gotującego się wywaru w garnczku. Na tłuszczu po smażeniu mięsa smażymy połowę cebuli pokrojonej w kostkę, gdy cebula zarumieni się posypujemy dwoma łyżkami mąki pszennej i robimy zasmażkę którą połączymy razem z gotującym się mięsem w wywarze warzywnym. Po połączeniu z zasmażką gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Przed zakończeniem gotowania gulaszu próbujemy smakowo, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przygotowanie buraczków: Rozgrzewamy patelnię ze smalcem i skwarkami z kaczki, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę połowę cebuli. Po zeszkleniu się cebuli wrzucamy ze słoiczka zmielone buraczki kiszone. Słoiczek płuczemy 1/4 szklanki wody i wlewamy wszystko do smażących się buraczków. Buraczki smażymy do momentu puszczenia przez nich soku i gdy zrobią się troszkę miększe. Doprawiamy pieprzem i posypujemy 1 małą łyżeczką mąki pszennej. Smażymy ciągle mieszając do momentu dobrego połączenia się mąki z pozostałymi składnikami. Przepis na kluski śląskie: Wykonanie klusek i dania: Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski podajemy polane sosem z wieprzowiną i buraczkami. Smacznego !!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone Kung Fu
Dania główne
Polędwiczki z makaronem
Dania główne
Żeberka wieprzowe w marynacie musztardowej.
Dania główne
Obiad z resztek - podsmażane mięso z rosołu
Kotlety mielone Kung Fu
Nie masz pomysłu na obiad, jesteś miłośnikiem dań chińskich. Oto przepis dla...
Odsłon: 44
Polędwiczki z makaronem
Dziś na obiad proponuję delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem...
Odsłon: 61