Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone kluski śląskie to nic innego jak kluski ze szpinakiem. Są delikatne i bardzo syte. Dla osób lubiących mocne smaki zachęcam dodania do szpinaku 2 ząbki czosnku oraz pieprz.
Blender
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 281
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14545
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1707
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16732
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 281
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14545
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1707
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16732
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Odstawić do przestygnięcia. Do klusek wybierzcie ziemniaki sypkie z dużą zawartością skrobi ziemniaczanej. W misce podzielcie ziemniaki na 4 równe części, jedną część ziemniaków wyjmijcie a w to miejsce wsypcie skrobie do wysokości ziemniaków. Ziemniaki z mąką zagnieść. Szpinak przełożyć do większej miski, dodać skrobię oraz jajka. Zblendować całość na gładką masę. Następnie przełożyć ziemniaki do miski ze szpinakiem i ponownie zagnieść. Jeśli ciasto jest luźne w razie konieczności podsypać skrobią lub nawet 2-3 łyżki mąki pszennej. Gdy ciasto będzie się odrywać od ręki można zacząć formować kluski z wgłębieniem na środku. Kluski układać na suchej ściereczce lub na blat posypany mąka. Do osolonej i gotującej się wody wrzucić kluski i gotować ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i można się zajadać. Smacznego!:)