Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast tradycyjnych kopytek przygotuj kluski z batatów. Gwarantujemy, że najmłodsi w rodzinie będą nimi zachwyceni. Są wyjątkowo delikatne, z minimalnie wyczuwalną nutką słodyczy. Możesz zaserwować je z ulubionym sosem lub posypane parmezanem.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2619
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20119
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 562
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 714
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7143
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2619
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20119
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 562
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 714
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7143
Składniki
Bataty obierz i podziel na mniejsze części. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, odstaw do przestudzenia.
Zimnie bataty rozgnieć za pomocą tłuczka na purée. Dodaj do nich mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy składniki się połączą, przełóż na posypaną mąką pszenną stolnice i zagnieć ciasto.
Gotowe podziel na 4 równe części. Z każdej z nich uformuj rulon i po skosie odcinaj kawałki (jak na kopytka).
Kluseczki wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj od czasu ich wypłynięcia przez około 30 sekund.
Wyławiaj łyżką cedzakową. Kluski z batatów podawaj z bułką tartą, parmezanem lub ulubionym sosem.