Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z wody. Świetnie komponuje się ze śląską roladą, zrazami, gulaszem lub pieczonym mięsem. Rewelacyjnie smakują również w wersji bezmięsnej z dodatkiem podsmażonej cebulki lub polane sosem pieczarkowym. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1148
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 977
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1749
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14737
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1148
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 977
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1749
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14737
Składniki
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozbij dokładnie tłuczkiem. Dodaj do nich skrobię ziemniaczaną, jajko i sól. Wszystko razem zagniataj dłońmi do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiednio zagniecione ciasto powinno być jędrne i elastyczne.
Odrywaj po małym kawałeczku ciasta i formuj z niego małe kuleczki. Postaraj się, aby każda kuleczka była podobnej wielkości (około 3 cm). Pod koniec w każdej z nich zrób dziurkę.
Kluski z dziurką gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięciu ich na wierzch. Ugotowane kluski odcedź na sitku. Serwuj jeszcze ciepłe.