Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z wody. Świetnie komponuje się ze śląską roladą, zrazami, gulaszem lub pieczonym mięsem. Rewelacyjnie smakują również w wersji bezmięsnej z dodatkiem podsmażonej cebulki lub polane sosem pieczarkowym. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29738
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29738
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Składniki
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozbij dokładnie tłuczkiem. Dodaj do nich skrobię ziemniaczaną, jajko i sól. Wszystko razem zagniataj dłońmi do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiednio zagniecione ciasto powinno być jędrne i elastyczne.
Odrywaj po małym kawałeczku ciasta i formuj z niego małe kuleczki. Postaraj się, aby każda kuleczka była podobnej wielkości (około 3 cm). Pod koniec w każdej z nich zrób dziurkę.
Kluski z dziurką gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięciu ich na wierzch. Ugotowane kluski odcedź na sitku. Serwuj jeszcze ciepłe.