Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z kapustą i grzybami suszonymi, polane skwarkami, i posypane natką. Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 784
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 784
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Składniki
Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem.
Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka, odłożone ziemniaki, sól i wyrabiam. Odrywam niewielką ilość ciasta, spłaszczam ją, układam farsz i sklejam w kule. W garnku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam po kilka klusek. Gotuje na wolnym ogniu od zagotowania żeby się nie rozgotowały około 10 minut. Kluski podaję z przesmażonym boczkiem.