Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane wypełnione aromatycznym farszem z mięsa mielonego. Niezwykle sycący obiad dla całej rodziny. Cudownie smakują okraszone podsmażoną cebulką z boczkiem. Można zaserwować je również z kubkiem czerwonego, gorącego barszczu. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale z pewnością warte włożonego wysiłku.
Polecam.
Odsłon: 1263
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1664
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Polecam.
Odsłon: 1263
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1664
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Do przestudzonych ziemniaków wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i dodajmy sól. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.
Na patelni roztapiamy masło. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dodajmy mięso mielone. Składniki podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec na patelnię wlewamy 4 łyżki bulionu. Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy przez około 10 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy wodę z patelni. Mięsny farsz odstawiamy na bok, studzimy.
Z ciasta formujemy gruby wałeczek, dzielimy je na kawałki (podobnie, jak przy robieniu kopytek). Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek. Na środek wykładamy łyżkę farszu. Brzegi zlepiamy. Z ciasta formujemy kuleczkę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól. Kluski z mięsnym farszem gotujemy przez około 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy kluski, żeby się nie posklejały. Ugotowane kluski wyciągamy z garnka łyżką cedzakową.
Boczek roimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku. Składniki podsmażamy do zrumienienia.
Ugotowane kluski z mięsem mielonym przekładamy na talerz. Polewamy omastą z boczku i cebuli.