Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam szybkie kluski z serka homo (homogenizowanego), czyli kolejny z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Takie kluski gotowała dla nas Mama, a później ja gotowałam je dla mojego synka. Najczęściej były podawane na słodko, podobnie, jak leniwe pierogi, czyli ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem. Ale one są zupełnie neutralne w smaku, więc czasem podaję je z jakimś sosem, na przykład pieczarkowym. Dzieci lubią jeść na słodko, a dorośli wolą wytrawną wersję, dla mnie obie są pyszne i przywołują najmilsze wspomnienia.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 54
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 520
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 684
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4197
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 54
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 520
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 684
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4197
Składniki
Zacznij od nastawienia wody do gotowania klusek, bo ciasto robi się nadzwyczaj szybko. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy się zagotuje, dodaj sól, jak zwykle do gotowania klusek i makaronu.
W głębokiej misce ubij na pianę białka ze szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj łyżką serek, żółtka i mąkę, a następnie dodaj do masy ubite białka.
Wmieszaj pianę bardzo delikatnie, żeby nie opadła. Dzięki temu kluseczki będą wyjątkowo delikatne.
Nabieraj łyżką maczaną we wrzątku małe porcje ciasta i wkładaj do garnka z wodą. Zawsze na początek warto włożyć jedną, dwie kluski i pogotować przez chwilę, obserwując, czy się nie rozpadają. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo, żeby dla odmiany kluseczki nie stały się zbyt twarde.
Kluski z serka gotuj partiami przez 2 minuty, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową na talerz. Podawaj od razu, ale jeśli coś zostanie, można je po ostudzeniu odsmażyć na maśle klarowanym.
Dzieci lubią je, gdy są polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Dobrze smakują z sosem owocowym, np. ze zmiksowanych malin lub truskawek z odrobiną cukru lub miodu.
Ale te kluski są dość neutralne w smaku, więc można je podać również z sosem pieczeniowym, grzybowym lub pieczarkowym, albo z dowolnym innym. Zawsze smakują doskonale, zależnie od gustu na słodko lub na słono.
Smacznego!