Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam szybkie kluski z serka homo (homogenizowanego), czyli kolejny z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Takie kluski gotowała dla nas Mama, a później ja gotowałam je dla mojego synka. Najczęściej były podawane na słodko, podobnie, jak leniwe pierogi, czyli ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem. Ale one są zupełnie neutralne w smaku, więc czasem podaję je z jakimś sosem, na przykład pieczarkowym. Dzieci lubią jeść na słodko, a dorośli wolą wytrawną wersję, dla mnie obie są pyszne i przywołują najmilsze wspomnienia.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15707
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1462
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12630
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15707
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1462
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12630
Składniki
Zacznij od nastawienia wody do gotowania klusek, bo ciasto robi się nadzwyczaj szybko. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy się zagotuje, dodaj sól, jak zwykle do gotowania klusek i makaronu.
W głębokiej misce ubij na pianę białka ze szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj łyżką serek, żółtka i mąkę, a następnie dodaj do masy ubite białka.
Wmieszaj pianę bardzo delikatnie, żeby nie opadła. Dzięki temu kluseczki będą wyjątkowo delikatne.
Nabieraj łyżką maczaną we wrzątku małe porcje ciasta i wkładaj do garnka z wodą. Zawsze na początek warto włożyć jedną, dwie kluski i pogotować przez chwilę, obserwując, czy się nie rozpadają. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo, żeby dla odmiany kluseczki nie stały się zbyt twarde.
Kluski z serka gotuj partiami przez 2 minuty, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową na talerz. Podawaj od razu, ale jeśli coś zostanie, można je po ostudzeniu odsmażyć na maśle klarowanym.
Dzieci lubią je, gdy są polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Dobrze smakują z sosem owocowym, np. ze zmiksowanych malin lub truskawek z odrobiną cukru lub miodu.
Ale te kluski są dość neutralne w smaku, więc można je podać również z sosem pieczeniowym, grzybowym lub pieczarkowym, albo z dowolnym innym. Zawsze smakują doskonale, zależnie od gustu na słodko lub na słono.
Smacznego!