Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski z wędzonym boczkiem"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2522
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 392
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2522
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 392
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, ostudź i zmiel w maszynce. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i dobrze zagnieć. Z ciasta ziemniaczanego uformuj rękoma obsypanymi mąką pszenną okrągłe kluski.
Rozłóż je na stolnicy, lekko spłaszcz i w każdej klusce zrób palcem wgłębienie. Wrzuć na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotuj jeszcze około 5 minut.
Cebulę obierz i potnij w cienkie pióra. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej kostkę z boczku wędzonego i podsmażaj około 5 minut. Gotowe kluski śląskie okraś.
Czas przygotowania: 60 minut 280 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień