Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską

Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48524

Dodano:

Odsłon: 23647

Takie proste danie, a jakie smaczne <3 Siła tkwi w prostocie ;)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 pełna łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem.

    Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń