Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z twarogiem stanowią swego rodzaju połączenie kopytek z leniwymi pierogami. To znakomity pomysł na szybki obiad z dostępnych w domu składników. O ile kopytka kojarzą się z sosem mięsnym, a leniwe pierogi – z cukrem i śmietaną, kluski ziemniaczano-serowe będą pyszne zarówno w wytrawnym, jak i słodkim wariancie. Możesz podać je ze skwarkami albo konfiturą! To danie pokochają zarówno dorośli, jak i najmłodsze dzieci.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 467
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1112
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4444
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 467
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1112
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4444
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Możesz też wykorzystać te, które zostały ci z wczorajszego obiadu.
Przestudzone ziemniaki rozgnieć praską razem z twarogiem. Możesz też zmielić je w maszynce do mięsa. Uzyskaną masę połącz z jajkiem, mąką ziemniaczaną. Jeśli planujesz zrobić kluski na słodko, dodaj nieco cukru. Jeśli podasz je z wytrawnymi dodatkami, dosól do smaku.
Zagniataj na jednolite ciasto, stopniowo, dodając mąkę pszenną. Ciasto ma mieć na tyle zwartą konsystencję, by nie kleiło się do noża podczas krojenia. Im mniej mąki dodasz, tym bardziej delikatne będą kluski. Jeśli wolisz twardsze, bardziej zwarte, dodaj więcej mąki niż w przepisie.
Uformuj wałki z ciasta (o średnicy około 4-5 cm) na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój na 2-centymetrowe odcinki. Kluski wrzucaj partiami do garnka z gotującą się wodą. Po około 2 minutach – gdy wypłyną na powierzchnię - wyłów łyżką cedzakową. Podawaj z wybranymi dodatkami.