Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to pyszne, uwielbiane przez wszystkich danie, które – podobnie jak pierogi – przyrządza się ze słodkim lub wytrawnym farszem. Czy wiesz, że eksperymentować można nie tylko z nadzieniem, ale i z ciastem? Tradycyjnie knedle robi się na bazie ugotowanych ziemniaków. Równie smaczne są jednak knedle serowe – z truskawkami, śliwkami, ale też z mięsem albo grzybami. Do ciasta na knedle z sera użyj prawdziwego twarogu. Jeśli nie masz możliwości jego zmielenia, wybierz taki „z wiaderka”, ale o możliwie najprostszym składzie.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Dwukrotnie zmiel ser maszynką do mięsa. Dodaj do niego jajko, mąkę, sól i około 30 g masła. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Opłucz truskawki i usuń z nich szypułki. Postaraj się wybrać owoce podobnej wielkości.
Podziel ciasto na 25 równych porcji (przy truskawkach średniej wielkości). Z każdej porcji uformuj okrągły placuszek. Na jego środku ułóż truskawkę. Szczelnie owiń ją ciastem – zalep brzegi tak, by podczas gotowania nie wypłynął sok z truskawki.
Zagotuj lekko osoloną wodę w dość dużym garnku. Po kolei wrzucaj do niej partie knedli i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię wody – wówczas gotuj jeszcze przez minutę.
Podgrzej na patelni (na wolnym ogniu) bułkę tartą. Gdy zacznie się lekko rumienić, dodaj resztę masła. Wymieszaj bułkę z masłem. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
Gotowe knedle serowe z truskawkami okraś bułką z masłem. Możesz też dodatkowo posłodzić je lub polać sosem, np. przygotowanym z syropu klonowego i soku z cytryny.