Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle bawarskie

Knedle bawarskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 308

Dodano:

Odsłon: 10372

Knedle były niegdyś popularną potrawą ze względu na łatwy dostęp do prostych, tanich składników. Pod elegancką nazwą „knedli bawarskich” kryje się typowy chłopski posiłek – kluski ziemniaczane nadziewane grzankami z czerstwego chleba i skwarkami. Polane smalcem smakują rewelacyjnie. Przepis z 1913 roku.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • kawałek słoniny
  • kilka kromek czerstwego pieczywa
  • sól
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, zetrzeć na tarce lub ubić na masę. Dodać jajka, sól i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie nadaje się do formowania, dodać więcej mąki.

    Pieczywo pokroić w kostkę, podsuszyć w piekarniku lub przesmażyć na suchej patelni.

    Słoninę pokroić w kosteczkę, usmażyć do konsystencji skwarków. Odlać tłuszcz i schować do lodówki na smalec. Skwarki wymieszać z grzankami.

    Z masy ziemniaczanej formować placuszki, na każdym kłaść łyżeczkę grzanek ze skwarkami, zawijać w okrągłe knedle.

    Kluski wrzucać na gotującą się wodę na kilka minut. Przed podaniem można podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu lub polać ciepłym smalcem.

    Więcej staropolskich przepisów na pyszne knedle znajdziesz na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 16 października Naprawdę apetycznie wyglądające danie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń