Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle były niegdyś popularną potrawą ze względu na łatwy dostęp do prostych, tanich składników. Pod elegancką nazwą „knedli bawarskich” kryje się typowy chłopski posiłek – kluski ziemniaczane nadziewane grzankami z czerstwego chleba i skwarkami. Polane smalcem smakują rewelacyjnie. Przepis z 1913 roku.
Podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mo...
Odsłon: 9929
Przepyszne knedle ziemniaczane ze śliwkami to świetna propozycja na słodki ob...
Odsłon: 3271
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2196
Szybki i prosty przepis na obiad. W roli głównej pierś z kurczaka. Zawsze ma...
Odsłon: 150
Cztery najsmaczniejsze warstwy ciasta. Kruchy spód, brzoskwinie w galaretce,...
Odsłon: 121
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2196
Szybki i prosty przepis na obiad. W roli głównej pierś z kurczaka. Zawsze ma...
Odsłon: 150
Cztery najsmaczniejsze warstwy ciasta. Kruchy spód, brzoskwinie w galaretce,...
Odsłon: 121
Składniki
Ziemniaki ugotować, zetrzeć na tarce lub ubić na masę. Dodać jajka, sól i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie nadaje się do formowania, dodać więcej mąki. Pieczywo pokroić w kostkę, podsuszyć w piekarniku lub przesmażyć na suchej patelni. Słoninę pokroić w kosteczkę, usmażyć do konsystencji skwarków. Odlać tłuszcz i schować do lodówki na smalec. Skwarki wymieszać z grzankami. Z masy ziemniaczanej formować placuszki, na każdym kłaść łyżeczkę grzanek ze skwarkami, zawijać w okrągłe knedle. Kluski wrzucać na gotującą się wodę na kilka minut. Przed podaniem można podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu lub polać ciepłym smalcem. Więcej staropolskich przepisów na pyszne knedle znajdziesz na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie chrzanowym
Dania główne
Naleśniki zapiekane z grzybami
Dania główne
Wieprzowina pieczona w szybkowarze.
Dania główne
Kopułki z piersi kurczaka ze szpinakiem i jajkiem
Schab w sosie chrzanowym
Mięciutkie i kruche plastry mięsa w aromatycznym sosie chrzanowym.
Odsłon: 135
Naleśniki zapiekane z grzybami
Super połączenie delikatnego ciasta z aromatyćznym farszem zaskakuje każdego...
Odsłon: 59