Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z twarogiem to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Najczęściej są serwowane na słodko z cukrem, masłem i bułką tartą. Ja jednak jestem zwolennikiem słonych potraw, dlatego zamiast cukru, co ciasta dodaje szczyptę soli.
Składniki
Twaróg przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz sól. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie zagniatamy ciasto.
Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na dwie części. Z każdego kawałka formujemy wałek, który następnie kroimy na równej wielkości kawałki.
Z wyciętych kawałków ciasta formujemy okrągłe knedle.
Knedle serowe gotujemy w osolonym wrzątku przez około 3-5 minut do wypłynięcia ich na powierzchnię.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą. Składniki mieszamy.
Knedle serowe odcedzamy na durszlaku, przekładamy na talerz i podajemy na gorąco z omastą z bułki tartej oraz masła. Na koniec knedle możemy posypać natką pietruszki.