Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi do moje babci Marysi. Ja czasami robię je na margarynie, babcia by się załamała, u niej zawsze było świeżo robione masło.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Składniki
Świeży niekwaśny ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na pół godziny. Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową. Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę. Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk. Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki. Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.