Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi do moje babci Marysi. Ja czasami robię je na margarynie, babcia by się załamała, u niej zawsze było świeżo robione masło.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35697
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35697
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
        
        
                Składniki
Świeży niekwaśny ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na pół godziny. Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową. Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę. Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk. Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki. Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.