Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle twarogowe z truskawkami.

Knedle twarogowe z truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8419

Dodano:

Odsłon: 3584

Pyszny obiad na słodko.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 250 g twarogu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: truskawki mrożone 450 g cukier
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ale tak aby się nie rozpadły. Odcedzamy i gdy lekko przestygną przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, szklankę mąki pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz twaróg, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąkę, ciasto powinno być plastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki tworząc okrągły placuszek, na środek każdego wsypujemy trochę cukru i układamy zamrożona truskawkę, zlepiając ciasto w kulkę. Na wrzącą wodę wrzucamy knedle i gotujemy około 3-4 minuty to zależy jak duże są kulki. Resztę zamrożonych truskawek wsypujemy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody oraz dodajemy cukier do smaku i chwilę gotujemy by się rozmroziły, następnie rozdrabniamy blenderem.
    Gotowe knedle podajemy z naszym musem z truskawek.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń