Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle wg Anielskiej kuchni

Przepis dnia 2015-09-20
Knedle wg Anielskiej kuchni

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 915

Dodano:

Odsłon: 18666

Knedle każdy robi inaczej. Zaufałam przepisowi z anielskiej kuchni i wszytkim smakuje.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane - 1kg
  • mąka pszenna 20 dkg
  • 3 jajka
  • mąka ziemniaczana ok. 3 łyżek
  • śliwki ok. 0,5 kg
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane wystudzone ziemniaki mielimy lub przecieramy. Dodajemy mąkę pszenną i jajka - wyrabiamy. Dosypujemy małymi partiami mąkę ziemniaczaną - tyle dopóki ciasto nie będzie odchodziło od ręki.
    Śliwki pozbawiamy pestki (kroimy na pół wyciągamy pestki i znów składamy, dzięki temu mamy calą śliwkę, z której nie leci sok).
    Z ciasta robimy rulon jak na kopytka i tak samo kroimy - tyle że wieksze kawałki ok.ok 1,5 cm szerokości. Zależy ile chcemy mieć ciasta.
    Rozpłaszczamy i wkładamy śliwkę. Lepimy kulki. Gotujemy na wrzątku.
    Najlepsze z masełkiem i bułką posypane cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń