Przepis z 1913 roku. Połączenie ziemniaków i bryndzy zawsze się sprawdza.
Knedle z bryndzą
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- ćwierć szklanki mleka
- 1 jajko
- szklanka mąki
- łyżka masła
- 300 g bryndzy
- sól
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- ćwierć szklanki mleka
- 1 jajko
- szklanka mąki
- łyżka masła
- 300 g bryndzy
- sól
Etapy przygotowania
Ziemniaki ugotować, zetrzeć na tarce lub ubić na masę z dodatkiem masła. Dodać jajko, mleko, sól i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie nadaje się do formowania, dodać więcej mąki. Z masy ziemniaczanej formować placuszki, na każdym kłaść łyżeczkę bryndzy, zawijać w okrągłe knedle. Kluski wrzucać na gotującą się wodę na kilka minut. Podawać polane masłem lub z bułką tartą. Więcej przepisów na kluski ziemniaczane znajdziesz na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 189
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 854
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 189
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 854
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- ćwierć szklanki mleka
- 1 jajko
- szklanka mąki
- łyżka masła
- 300 g bryndzy
- sól
Ziemniaki ugotować, zetrzeć na tarce lub ubić na masę z dodatkiem masła. Dodać jajko, mleko, sól i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie nadaje się do formowania, dodać więcej mąki. Z masy ziemniaczanej formować placuszki, na każdym kłaść łyżeczkę bryndzy, zawijać w okrągłe knedle. Kluski wrzucać na gotującą się wodę na kilka minut. Podawać polane masłem lub z bułką tartą. Więcej przepisów na kluski ziemniaczane znajdziesz na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.