Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z bułki tartej

Knedle z bułki tartej

Autor:

Przepisów i artykułów: 467 Ocena: 3060

Dodano:

Odsłon: 918

Knedle czyli kluski z owocami w środku. Moje zrobione są z bułki tartej i nadziewane śliwkami.

Składniki

  • 3 żółtka
  • 1szkl. bułki tartej
  • 3/4szkl. mleka
  • 100g masła
  • 1szkl. mąki tortowej
  • duży cukier waniliowy
  • śliwki świeże lub mrożone
  • ok. 1 łyżeczka cukru do każdego knedla
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z bułki tartej

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzałam i gdy było gorące, zdjęłam je z ognia i zalałam nim bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam ją do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksowałam z żółtkami i powoli dodawałam wystudzoną bułkę tartą. Początkowo masę miksowałam mikserem, a pod koniec dodawania bułki, gdy masa była już bardzo gęsta i mikser nie dawał rady, masę mieszałam ręcznie. Do wymieszanej masy dosypałam jeszcze mąkę tortową i cukier waniliowy i zagniotłam rękami jednolite ciasto. Ciasto uformowałam sobie w walec i pokroiłam go na równe plastry o grubości ok. 1,5-2cm. Każdy taki plaster spłaszczałam w dłoniach. Na środek kładłam połówkę śliwki i wsypywałam płaską łyżeczkę cukru. Brzegi ciasta zlepiałam razem, formując okrągłe knedle. Knedle odkładałam na deskę posypaną mąką. W większym garnku zagotowałam 2-3 litry wody, osoliłam ją lekko i wrzuciłam knedle. Knedle gotowałam kilka minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle wyłowiłam łyżką cedzakową na półmisek. Knedle podałam polane bułką tartą przesmażoną z masłem, cukrem i cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń