Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z kapustą i grzybami to smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Najważniejszym sekretem dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty. Cudowna kompozycja smaków.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 37
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 959
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 35007
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 37
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 959
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 35007
Składniki
Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
Farsz: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu.
Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.
Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać w nie farsz. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu, zwijamy i formujemy kulkę. W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 5 minut po wypłynięciu na wierzch. Po ugotowaniu podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem.