Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z kapustą i grzybami

Knedle z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2268

Dodano:

Odsłon: 2361

Knedle z kapustą i grzybami to smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Najważniejszym sekretem dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty. Cudowna kompozycja smaków.

Składniki

  • Składniki na ciasto ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jaja
  • Sól
  • Składniki na farsz:
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • ½ kg suszonych grzybów
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • oliwa
  • 2 łyżki bułki tartej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto.

  2. Farsz: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu.

  3. Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.

  4. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać w nie farsz. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu, zwijamy i formujemy kulkę.

    W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 5 minut po wypłynięciu na wierzch.


    Po ugotowaniu podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń