Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2386
Dodano: 29.08.2018
Odsłon: 2476
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
Farsz: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu.
Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.
Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać w nie farsz. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu, zwijamy i formujemy kulkę.
W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 5 minut po wypłynięciu na wierzch.
Po ugotowaniu podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 29 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 29 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Świetne połączenie :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz