Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to smaczne i proste do wykonania faszerowane kluchy . Jakiś czas temu robiłam knedle z truskawkami i śmietaną . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/knedle-z-truskawkami.html
Jak robimy farsz ?
Bułkę namaczamy w letniej wodzie,przyciskamy na przykład talerzykiem .
Mięso gotujemy z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,liści laurowych i soli .
Gotujemy około 40 minut na średnim ogniu . Ugotowane mięso , wyjmujemy , studzimy i mielimy przez maszynkę . Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę , mielimy również obraną dużą cebulę , majeranek , całe jajko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem oraz vegetą .
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej .
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy około łyżkę farszu i zaklejamy formując podłużnego knedla. Taki wałek , upewniając się , że jest dobrze zaklejony . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane wałki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą.
Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut .
Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz.
Podajemy polane podduszoną cebulką na oleju .
Pyszne, proste, mięciutkie ciasto z dodatkiem ziemniaków owinięte w soczyste...
Odsłon: 7174
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 31
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 27
ryba z dużą ilością warzyw-pyszne, zdrowe i lekkie danie, takie typowo letnie
Odsłon: 27
Sałatka Afrodyty to genialne rozwiązanie na szybką przekąskę w upalne dni. Pr...
Odsłon: 503
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 31
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 27
ryba z dużą ilością warzyw-pyszne, zdrowe i lekkie danie, takie typowo letnie
Odsłon: 27
Sałatka Afrodyty to genialne rozwiązanie na szybką przekąskę w upalne dni. Pr...
Odsłon: 503
Składniki
Jak robimy farsz ? Bułkę namaczamy w letniej wodzie,przyciskamy na przykład talerzykiem . Mięso gotujemy z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,liści laurowych i soli . Gotujemy około 40 minut na średnim ogniu . Ugotowane mięso , wyjmujemy , studzimy i mielimy przez maszynkę . Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę , mielimy również obraną dużą cebulę , majeranek , całe jajko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem oraz vegetą .
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej . Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy około łyżkę farszu i zaklejamy formując podłużnego knedla. Taki wałek , upewniając się , że jest dobrze zaklejony . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane wałki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą. Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut . Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz. Podajemy polane podduszoną cebulką na oleju .
Przepisy Dania główne
Dania główne
Delikatne placki z cukinii
Dania główne
Acqua pazza- Szalona woda
Dania główne
Ryba na jarzynce
Dania główne
Racuchy na maślance
Delikatne placki z cukinii
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 31
Acqua pazza- Szalona woda
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 27