Knedle to smaczne i proste do wykonania faszerowane kluchy . Jakiś czas temu robiłam knedle z truskawkami i śmietaną . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/knedle-z-truskawkami.html
Knedle z mięsem
Składniki
- * 1 kg ziemniaków * Mąka ziemniaczana * 1 jajko
- * Mąka pszenna do podsypywania * Szczypta soli * Przyprawa typu vegeta
- * 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 duża cebula
- * 1 jajko * 1 łyżka suszonego majeranku
- * Sól , pieprz mielony * 2 liście laurowe,
- 4 ziarna pieprzu,3 ziarna ziela angielskiego
Składniki
- * 1 kg ziemniaków * Mąka ziemniaczana * 1 jajko
- * Mąka pszenna do podsypywania * Szczypta soli * Przyprawa typu vegeta
- * 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 duża cebula
- * 1 jajko * 1 łyżka suszonego majeranku
- * Sól , pieprz mielony * 2 liście laurowe,
- 4 ziarna pieprzu,3 ziarna ziela angielskiego

Etapy przygotowania
Jak robimy farsz ? Bułkę namaczamy w letniej wodzie,przyciskamy na przykład talerzykiem . Mięso gotujemy z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,liści laurowych i soli . Gotujemy około 40 minut na średnim ogniu . Ugotowane mięso , wyjmujemy , studzimy i mielimy przez maszynkę . Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę , mielimy również obraną dużą cebulę , majeranek , całe jajko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem oraz vegetą .
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej . Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy około łyżkę farszu i zaklejamy formując podłużnego knedla. Taki wałek , upewniając się , że jest dobrze zaklejony . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane wałki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą. Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut . Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz. Podajemy polane podduszoną cebulką na oleju .
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15274

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1290

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1422
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15274

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1290

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1422



Składniki
- * 1 kg ziemniaków * Mąka ziemniaczana * 1 jajko
- * Mąka pszenna do podsypywania * Szczypta soli * Przyprawa typu vegeta
- * 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 duża cebula
- * 1 jajko * 1 łyżka suszonego majeranku
- * Sól , pieprz mielony * 2 liście laurowe,
- 4 ziarna pieprzu,3 ziarna ziela angielskiego
Jak robimy farsz ? Bułkę namaczamy w letniej wodzie,przyciskamy na przykład talerzykiem . Mięso gotujemy z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,liści laurowych i soli . Gotujemy około 40 minut na średnim ogniu . Ugotowane mięso , wyjmujemy , studzimy i mielimy przez maszynkę . Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę , mielimy również obraną dużą cebulę , majeranek , całe jajko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem oraz vegetą .
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej . Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy około łyżkę farszu i zaklejamy formując podłużnego knedla. Taki wałek , upewniając się , że jest dobrze zaklejony . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane wałki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą. Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut . Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz. Podajemy polane podduszoną cebulką na oleju .