Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z mięsem

Knedle z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 205

Dodano:

Odsłon: 122

Knedle to smaczne i proste do wykonania faszerowane kluchy . Jakiś czas temu robiłam knedle z truskawkami i śmietaną . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/knedle-z-truskawkami.html

Składniki

  • * 1 kg ziemniaków * Mąka ziemniaczana * 1 jajko * Mąka pszenna do podsypywania * Szczypta soli * Przyprawa typu vegeta
  • * 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 duża cebula * 1 jajko * 1 łyżka suszonego majeranku * Sól , pieprz mielony * 2 liści
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Knedle z mięsem

Przygotowanie

  1. Jak robimy farsz ?
    Bułkę namaczamy w letniej wodzie,przyciskamy na przykład talerzykiem .

    Mięso gotujemy z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,liści laurowych i soli .
    Gotujemy około 40 minut na średnim ogniu . Ugotowane mięso , wyjmujemy , studzimy i mielimy przez maszynkę . Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę , mielimy również obraną dużą cebulę , majeranek , całe jajko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem oraz vegetą .

  2. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej .
    Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy około łyżkę farszu i zaklejamy formując podłużnego knedla. Taki wałek , upewniając się , że jest dobrze zaklejony . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane wałki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą.
    Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut .
    Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz.

    Podajemy polane podduszoną cebulką na oleju .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń