Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to smaczne i proste do wykonania faszerowane kluchy . Jakiś czas temu robiłam knedle z truskawkami i śmietaną . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/knedle-z-truskawkami.html
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98994
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1949
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5793
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5792
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98994
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1949
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5793
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5792
Składniki
Jak robimy farsz ? Bułkę namaczamy w letniej wodzie,przyciskamy na przykład talerzykiem . Mięso gotujemy z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,liści laurowych i soli . Gotujemy około 40 minut na średnim ogniu . Ugotowane mięso , wyjmujemy , studzimy i mielimy przez maszynkę . Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę , mielimy również obraną dużą cebulę , majeranek , całe jajko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem oraz vegetą .
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej . Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy około łyżkę farszu i zaklejamy formując podłużnego knedla. Taki wałek , upewniając się , że jest dobrze zaklejony . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane wałki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą. Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut . Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz. Podajemy polane podduszoną cebulką na oleju .